Allt om Jarl Kulle

Jarl Kulle var en mycket välkänd svensk skådespelare som har medverkat i produktioner som ”Sommarnattens leende”, ”Änglar, finns dom?” och ”Bokhandlaren som slutade bada”. Han ansågs som en av de främsta aktörerna från sin generation, men vem var han? Var föddes han och hur kom han i kontakt med teatern och skådespeleriet? Kulle har även barn som har följt i hans fotspår och blivit framgångsrika skådespelare. Förutom att skådespela har han även regisserat och skrivit filmmanus, exempelvis till nämnda ”Bokhandlaren som slutade bada” och till ” Vita nejlikan eller Den barmhärtige sybariten”.

Uppväxt i Skåne

file_thumbview_approve.php?size=1&id=27898162

Jarl Kulle föddes den 27 februari 1927 i utanför Ekeby i Skåne, men växte upp i den lilla orten Rebbelberga i Ängelholms kommun. Där drömde han om att bli möbelsnickare. Kulle förknippas än idag med sin uppväxtplats där Jarl Kullescenen i Ängelholm är uppkallad efter honom. På scenen spelas teater inom en mängd genrer och är en viktig del av Ängelholms kulturutbud. Han var dock så talangfull på teaterscenen att han fick börja på Gösta Terseus teaterskola i Stockholm. Han kom sedan in på Dramatens elevskola redan som 19-åring, men först efter att ha ansökt tre gånger. Efter scenskolan under åren 1946-1949 kom han att bli engagerad vid Kungliga Dramaten i Stockholm. Under den största delen av sitt liv arbetade han sedan på just den teatern, sammanlagt kom det att bli 50 år som han stod på Dramatens scen och gjorde oförglömliga roller som Strindbergs ”Gustav III” och Shakespeares ”Kung Lear”.

Annan scen öppnade upp möjligheter

Jarl Kulle tog år 1959 och ett tag därefter, ledigt från Dramaten och började då istället arbeta vid Oscarsteatern i Stockholm. Där fick han spela professor Higgings i musikalen ”My Fair Lady”, en roll som gav honom möjlighet att bredda repertoaren. Tack vare denna roll fick han erbjudanden om filmroller som Jan Froman i ”Änglar, finns dom?” från 1961 i regi av Lars-Magnus Lindgren. I filmen spelade han mot den välkända Christina Scholin, vars karaktär han blir förälskad i. Kulle är även känd för en stor del av folket genom att under 14 års tid på nyårsnatten läsa Tennysons dikt ”Ring, klocka ring”. Kulle avled 1997 i sitt hem i Roslagen, i en ålder av 70 år. Trots att länge bott och varit engagerad runt om i Stockholm, är han alltid förknippad med Ängelholm. Löpande under året, inte minst under sommaren, anordnas flera trevliga evenemang i Ängelholm som passar för hela familjen. Inom teaterkonsten spelas en stor del av uppsättningarna på den scen som blivit uppkallad efter honom.

 

mts_sociallyviral